Bird

BIRD RESIDENCE PHASE I OF III / HILLSIDE GARDENS

The clients asked us to transform the oppressive, unusually steep hillside, just 22 feet from their back door into a beautiful, natural sanctuary.

The design solution includes a rustic waterfall cascading a dramatic 9’ over a 36’ run, from midway up the hillside through the existing stone tiers down to the patio area. Informal stone steps sweep up beside the waterfall to a small dry laid stone patio, creating an intimate destination at the head of the waterfall. A series of rustic boulder retaining walls with inset boulder steps continue throughout the hillside and feel like the bones of the land revealed. Bold specimen conifers, Japanese maples and naturalized shrubs and perennials are beautifully showcased against the ascending stone tiers. The planted effect weaves this unusual panorama together to complete the dramatic design and turn this oppressively steep hillside into their greatest asset.